W ofercie posiadamy separatory tłuszczów o różnej przepustowości. Pozwoli to na odpowiednie dobranie osadnika separatora do indywidualnych potrzeb.
Separatory tłuszczów powinny być stosowane wszędzie, gdzie niezbędne jest oddzielanie tłuszczów, olejów roślinnych i zwierzęcych od ścieków, zarówno w obiektach handlowych jak i produkcyjnych np.:
- kuchnie, przedsiębiorstwa gastronomiczne (restauracje, hotele, stołówki itp.),
- grille, smażalnie, chłodnie, punkty sprzedaży żywności (ze zwrotem naczyń),
- sklepy mięsne, producenci mięsa i przetworów, rzeźnie, ubojnie, wytwórnie półproduktów,
- zakłady utylizacji zwierząt,
- wytwórnie kleju z kości zwierzęcych, mydła i stearyny,
- wytwórnie margaryny, marynat, chipsów, frytek,
- olejarnie, przetwórnie orzeszków ziemnych, rafinerie oleju roślinnego.
Ścieki zawierające znaczne ilości tłuszczu w formie zemulgowanej z takich miejsc jak mleczarnie, serowarnie, przetwórnie ryb lub innych wyposażonych tylko w zmywarki do naczyń lub w „zagęszczarki wilgotnych odpadów” mogą być oczyszczane efektywnie w separatorach tłuszczów tylko pod określonymi warunkami. Takie ścieki mogą wymagać dodatkowej obróbki.
W przypadku zastosowań, w których ścieki zawierają części stałe, łatwe do oczyszczenia nie stosuje się osadnika, natomiast separator tłuszczów powinien być wyposażony w sito ustawione na wlocie w celu wyłapania większych części stałych. Przed przerwami w pracy należy pozostałe części stałe usuwać, a separator należy starannie przemywać czystą wodą w celu uniknięcia zagniwania.
W zależności od typoszeregu występują separatory z osadnikiem lub bez osadnika. Dla typoszeregu z osadnikiem wnętrze separatorów podzielone jest za pomocą przegrody z otworem przelewowym na strefę osadnika oraz strefę oddzielania tłuszczu i skrobi.
W procesie separacji, czyli oddzielania substancji tłuszczowych wykorzystuje się działanie dwóch procesów: sedymentacji i flotacji. Na wlocie do separatora (typoszereg z osadnikiem) znajduje się osadnik (komora osadowa), w których w wyniku zjawiska sedymentacji cząstki łatwo opadające zostają zatrzymane. Następnie ścieki przepływają do komory separacji, gdzie w wyniku różnicy w gęstości między tłuszczami a wodą, oraz w wyniku zmniejszenia prędkości przepływu, cząstki tłuszczu oddzielają się od ścieków przez flotację.
Zebrane lżejsze tłuszcze flotują nad powierzchnią wody nie mogąc wydostać się z separatora gdyż na wylocie zastosowany jest syfon. Ścieki pozbawione tłuszczów opuszczają separator kanałem syfonu.
Do każdego zbiornika istnieje możliwość założenia nadstawki o wymiarach 25 i 55 cm co zapewnia montaż oczyszczalni na większych głębokościach.
Nadstawki są oczywiście modułowe i można je ze sobą łączyć jedna na drugą do uzyskania potrzebnej wysokości. Dodatkowo każdą nadstawkę można dowolnie dociąć do wymaganego wymiaru, co znacznie ułatwia adaptację jej wysokości do danego terenu.
Separator tłuszczów SZAKK SEPT 3
Separator tłuszczów i skrobi o pojemności 1200 litrów - o przepływie 3 litrów/sekundę.
Separator tłuszczów SZAKK SEPT 10
Separator tłuszczów i skrobi o pojemności 2700 litrów - o przepływie 10 litrów/sekundę.
Separator tłuszczów SZAKK SEPT 12
Separator tłuszczów i skrobi o pojemności 3150 litrów - o przepływie 12 litrów/sekundę.
Separator tłuszczów SZAKK SEPT 14
Separator tłuszczów i skrobi o pojemności 3600 litrów - o przepływie 14 litrów/sekundę.